Kontakta oss gärna om det är något du vill komplettera med, både vad gäller bilder och text!
 
/Margaretha 

 

Glädjefnatt på Arbetsmiljöverket!
Det kan DU åstadkomma

Text: Anette ClaessonHISTORIA:

Arbetsmiljöverket träffade jag på redan på 80-talet. De hade problem med oss redan då. Vi satt och filade och rökte, åt och drack, kletade och förstörde naglarna på folk redan då! Hjälp! En av dem från AV som besökte salongerna på stan ville att detta skulle bli förbjudet att använda. Jag ska se till att det blir olagligt att använda, sa han. Han visste att det var farliga plaster som vi satt och jobbade med.

Det visste jag med. På alla mina kurser har jag upplyst eleverna om detta. Pratat om hur man skyddar sig. Så enkelt. Du behöver bara göra si och så, så kan du aldrig få problem. Om du inte gör si och så, så får du problem, det är bara en tidsfråga. Alla har en nivå, så här mycket klarar din kropp, sen slår den till! och alla har vi olika nivå. Känner du igen tjatet?

Detta måste alla få reda på. Annars blir det fel. Folk blir sjuka och kan inte fortsätta att jobba med det de älskar. Så jag skrev en liten tidning som hette Nagelns Nyheter. Tjatade hela tiden. Till slut sa tjejerna: använd inte Anette´s produkter, man blir sjuk av dem! Haha, inte så roligt när det kom order, OK Florence Nightingale, ägna dig åt försäljningen istället! Asch, tänkte jag, vi som importerar måste samarbeta så att alla skolor och leverantörer säger samma sak. Insistera på att alla jobbar med era produkter på rätt sätt. Och vi kom fint överens och lade upp undervisningsplaner. Fina papper att läsa om hur man skyddar sig.

Sen kan man ju alltid ge ut en tidning. Då kan alla läsa AV:s rapporter, och artiklar: Så kan det gå! och se hur det går...
Men inget har fungerat hittills. Inget utsug, inga arbetskläder, inga nitrilhandskar, inga rutiner, hur ska detta gå?

AV ägnade en längre tid åt att besöka salongerna i 08. Många fick besök det året. Året därpå var det södra Sverige som hade visiter. MAS gjorde egna undersökningar. Och nu hörde jag häromdan att arbetet skulle starta i Dalarna för att gå mot norr. Så ni där uppe vet väl att nu kan ni när som helst få ett oväntat besök!


NULÄGE:


Vi kan visa vår glädje och tacksamhet genom att printa ut följande två rapporter. Följ alltid rutinerna, gör som du lärt dig på din skola. Så när AV kommer till dig säger du, titta här är min pärm, här är mitt utsug, mina arbetskläder och skyddsutrustning, så här gör jag, är det något som ni saknar, tack för att ni kom, tack för att ni bryr er!! Gör en provnagel, bjud på en kopp kaffe! Visa hur vi jobbar NU!

Då blir det glädjefnatt på Arbetsmiljöverket!!

Rapport 2008 (pdf)
Rapport 2012 (pdf)

Anette Claesson
Naglar i Norden<< TILLBAKA

...........................................................................................................................................