Naglarnas sjukdomar och åkommor

 
 

Är det en ny sjukdom?

Infört med start i maj 2016: fortsättning löpande efterhand som vi får in mer underlag

Här kommer dagens skörd av information av Median Nail Plate Dystrophy (MND). Ganska lik Habit Tic. Skillnaden är att Habit Tic är en ovana som man repeterar flera gånger på en dag. MND är en skada som orsakas i samband med en enstaka händelse.
2016 Median Nail Plate Dystrophy

Nu läser jag ur boken: The Nail in Health and Disease av Nardo Zaias.
Zaias skriver övertygande om att detta är en skada som är självförvållad. Helt omedvetet. Skadan är temporär, läks ut, kan komma tillbaka när man upprepar skadebeteendet. Någon sällsynt gång kan det handla om en cysta (myxomatous cyst), men den har ett litet annat utseende.

Därför går det inte att fråga om skadan är något kunden gjort själv. Hon vet ju inte om det. Har hon gjort en behandling hos en nagelterapeut som varit aningen hårdhänt – det behövs inte mycket tryck för att det ska bli så här – så syns skadan efter 4-6 veckor. Rannsaka dig själv.

Jag tror det är så enkelt som att vi tar i för hårt. Hos en del nagelterapeuter blir man inte ombedd att tvätta händerna innan behandlingen börjar. Sedan tar man tag i ett metallverktyg, en pusher, och knuffar ner nagelbandet. Lite för hårt. Lite för långt ner. Du kanske använder någon annan metod men vitsen är att lossa på nagelbandet. Den tätt åtsittande och fastvuxna huden som sitter på halvmånen förs ner, alldeles för långt ner och med för hårt tryck. Bakterier samlas där. Det är naturligtvis inte bara hårdhänta nagelterapeuter som förorsakar skador. Kunderna har egna verktyg och tics som visar sig i form av missbildningar. Man behöver inte ens vara särskild hårdhänt. Man förundras istället av att så lite pill eller tryck kan vålla så stor skada!

I Boken om foten av Jernberger skriver han: Nagelplattans eller nagelvallarnas sjukliga förändringar har yttre orsaker. Förutom vid trauma kan nageln skadas av…o.s.v. En bok jag varmt rekommenderar.

Men den informationen gjorde att jag släppte tanken på att det fanns ett invärtes syndrom som skulle visa sig i form av denna spricka på halvmånen. Även Google höll med! Familial median canaliform nail dystrophy has not been associated with any systemic syndromes.
Och kollar jag vidare på Google så finns många andra namn för samma symtom:
Dystrophia mediana canaliforme
Solenonychina
Dystrophia unguis mediana canaliformis
Nevus striatus unguis

Google:
Median canaliform nail dystrophy may present itself following trauma to the nail plate or nail matrix.

Treatment of MND remains a difficult undertaking, as no therapy has been shown to be consistently successful.


Däremot hittade jag en gemensam nämnare och ett mönster som uppstått under senare år. En metall pusher. Vi handskas med ett kirurgiskt verktyg som ska steriliseras mellan varje kund. Inte desinficeras – utan steriliseras. På våra kurser får vi inte lära oss tillräckligt för att hantera dessa verktyg.

I vår nit att få bort död hud, alla hudrester, ska vi göra en prep för att materialet ska fästa. ”Annars sitter inte materialet”. Detta är en överdosering av nitiska importörer som lär ut att man ska ta i ordentligt. Du skulle skratta ihjäl dig om du såg de plastpinnar med gummiplopp som Backscrachers har! Vi har samma nu som vi hade då. Det var för att inte skada kunden. Så om du tittar på de bilder vi har på MND så ser du samma sak som Google såg: Also, the proximal nail fold may be swollen.

Ibland får jag frågan, vad ska göra för att få fina naglar? Och då brukar jag skoja och säga ”låg du i koma ett halvår så skulle du vakna med drömnaglar!” och Google är inne på samma linje: Treatment of MND remains a difficult undertaking, as no therapy has been shown to be consistently successful.

Men vi ger inte upp! Fila aldrig på lunulan. Använd aldrig fräsen på naturlig nagel. För ner nagelbandet med vördnad. Mildare, lättare på handen, utan push….

Innan jag sålde mitt nagelföretag kan jag inte erinra mig att jag någonsin såg MND. Det var nog bara ungefär 2-3 år sen bilden poppade upp med detta problem. Nu får jag flera varje månad. Om DU kommer på en diagnos någonstans så hoppas jag du vill dela med dig oss alla som väntar med spänning på att hitta svaret!
Infört 2015

Är det något du sett förut? Sedan ett år tillbaka har det kommit in ett tiotal bilder från olika terapeuter men de beskriver alla samma problem. Problemet består av att på nagelns lunula bildas en triangel, nagelns fläks upp, en substans från roten väller ut. En svulst som växer upp och tränger ut från lunula.

Studerar du bilderna noga så ser du att det inte är Habit Tic. Huden runt nageln är inte röd och svullen, inte heller infekterad. Men konstigt nog uppstår problemet enbart på tummarna. Ni som har sett problemet och fotograferat – VAR VÄNLIG SKRIV EN KOMMENTAR – lägg upp de bilder du har. Berätta vad du vet. Lämna så mycket information du bara kan! Nu måste ni hjälpa till med lösningar!!! Vad är detta???
FAKTA: Fenomenet har enbart visat sig på tummarna.
Ofta bara på en tumme.
Bara setts det senaste året.
Bara på naglar med konstmaterial.

Detta inlägg är på förslag från Reni Mobrandt. Hon och Erik hittade en bild som var den värsta i högen av bilder. Hela nageln var uppfläkt. Eftersom ingen av oss kan identifiera sjukdomen/åkomman vill Reni att vi alla hjälps åt. Erik hade undrat om det berodde på en ganska nystartad trend – LED light. Strålningen?? Briljant idé, tänk om det är det?? Om vi nu alla tycker och tänker och fotograferar och skriver – vilken flod av tänkbara lösningar kommer då inte att välla in?!

Det ni måste komma ihåg är att samtidigt som ni skriver på GRUPPEN Naglar i Norden om era fynd så måste ni samtidigt skicka kopia till anette@naglarinorden.com så att vi kan göra något stort och permanent av detta på hemsidan. Margaretha kommer att samla informationen på första sidan så att ni lätt kan ta er till händelsernas centrum, där vi även kan få hjälp internationellt! Ja, naturligtvis får ni skriva på svenska, men bli inte förvånade när vi börjar höra från olika världsdelar! Vi kommer att hitta en lösning! Nu får vi hjälpas åt! Mer fakta!

Här kan du följa och få mer information via Naglar i Nordens sida på Facebook.
<< TILLBAKA
...........................................................................................................................................