Naglarnas sjukdomar och åkommor


 

 

Pica-Onychophagy
Nagelbitning

Text och foto: Anette Claesson

PICA

I en frågespalt om hälsa läste jag nyligen om “pica”. (Idaho Statesman, nov. 2005, Peter Gott) Förklaringen till att vissa personer äter papper, onyttiga kemikalier o.s.v. är psykisk och ett läkarbesök hos en psykiatriker vore lämpligt. Intressant.
Pica är en medicinsk term för att beskriva en ovana som får personen att äta de mest olämpliga saker, saker som helt saknar näringsvärde.

Hos havande kvinnor har detta fått stora skadeverkningar på foster och nyfödda. De har inte kunnat skydda sig för de stora koncentrationer av skadliga kemikalier som t.ex. avflagnad målarfärg, lera, cement, malkulor o.dyl.
Personen kan även skada sig själv och då är kanske förstoppning eller diarré vanligast.

Är nagelbitning pica? Eftersom våra händer är våra främsta smittbärare kan vi antaga att vi fått många förkylningar och infektioner (???) denna vägen. Parasiter väljer också denna väg för att invadera en människokropp. Vi kan konstatera att naglar inte har näringsvärde. Betyder det att man är psykiskt störd om man äter upp dem? Jag har en annan uppfattning….
 
Jag googlade fram pica. På 0.15 sekunder hade datorn 2,690,000 träffar. Undrens tid är inte förbi. Ner till rad 9. Sök under eMedicine. Du kan titta på
www.emedicine.com/ped/topic1798.htm, en artikel skriven av Cynthia R. Ellis, MD. Där har hon en tanke om att detta kan vara järn- eller zinkbrist. Men, som hon säjer, detta är en teori och inga fakta ännu. En av lösningarna på problemet är att undervisa patienten om hälsosamma matvanor. Eftersom järn- eller zinkbrist nämns i artikeln kan man föreslå en multivitamin med järn till att börja med.

www.anred.com/pica.htlm konstateras att gravida kvinnor med pica har slutat slutat med ovanan efter att ha ätit järntabletter.

www.adha.org/CE_courses/course8/pica.html rapporteras om järn- eller zinkbrist och även förslag till läkare vilka tester man kan göra för att få fram anledningen till problemet.

Jag vill understryka att vi nagelterapeuter inte botar någon och vi skriver inte ut recept. Det får vi inte. Men om kunden själv vill testa olika hälsokostprodukter så kan hon, gärna efter läkarkontroll, ta olika supplement till en normal diet.
Detta har du hört förr – detta har du läst förr. Vi har skrivit mycket om detta förr. Så idag vänder vi oss till de nya nagelterapeuter som inte visste att nageltidning är en form av PICA!!!!

ONYCHOPHAGY

Många nagelbitare startar sin ovana i barndomen. Det är inte alls ovanligt att små barn biter. Fler och fler slutar ju äldre de blir och i medelåldern är det tvärt om ovanligt, kanske bara 5% av befolkningen. Tänderna tar skada av nagelbitning men det värsta är nog hygienen. Parasiter får inträde. Kanske har du skakat hand med någon som varit på toaletten och inte tvättat händerna efteråt. Med fingrarna i munnen kan man lätt få en förkylning. Du har kanske skakat hand med någon som själv är förkyld. När du blir sjuk, kan det vara så att parasiter, bakterier och virus överförts från någon annan till dig just genom handkontakt. Bakterier i mängd byter ägare och du ställer villigt upp med hjälp av spridningen genom att bita på naglarna.

NailPro Danmark 6/2008 hade ett bra förslag. Sätt dig framför spegeln och bit! Efter en stunds iakttagelse ser du vad andra ser. Det kan vara nog för att sluta. Vill du sluta? Köp en hel paket med tygvantar på byggvaruhuset. Använd dem när du är hemma. Håll ytorna släta med hjälp av en polerare och smörj in händerna ständigt. Efter bara tre dagar har du en fin, vit rand. Naglarna växer 10-30% fortare än normalt. Eftersom de ständigt utsatts för nötning så är de vana att producera cellerna fortare.

Sätter du på konstmaterial på denna kunden så bör hon ha en återbesökstid var tionde dag den första månaden. Hon är ju inte van och det kan hända saker. Lite extra pyssel ger ro i själen. Är det riktigt illa så brukar jag dölja alltsammans med temporära naglar som hon får gå med i 3-4 dagar. Lös upp tipparna och gör en snygg manikyr. Nu får hon riktiga! Riktigt korta akrylnaglar brukar fungera bäst. Blir hon besviken på längden så kan du ju upplysa henne om att de växer så fort att hon måste komma tillbaka om tio dagar!

Det är roligt att se reaktionen! En del nästan gråter av lycka. Du kan bli deras nya idol. Det kan komma blommor och choklad. Men hur gör man för att sluta? För att vilja sluta?

<< TILLBAKA
...........................................................................................................................................


 

   
...........................................................................................................................................