Naglarnas sjukdomar och åkommor


 

 

Ett problem som är självförvållat
Habit Tic – Onychotillomania
Ovanepillande

Copyright: Anette Claesson

Hur uppstår det här problemet?
Ofta händer en olycka. Tummen kommer i kläm och nageln skadas. Under tiden som läkningen sker så kollar man omedvetet den framskridande förändringen med pekfingret på samma hand. Nageln växer så sakta, ofta högst en millimeter i veckan, ofta saktare än så. Efter några månader kan du se ränder på tvären, ibland ser det ut som en dragkedja mitt på tummen. Det kan bli en spricka i mitten när den nått den vita randen. Du klämde nageln för flera år sedan och sedan dess har den växt ut sådan. Om du tror att detta är en gammal skada så titta noga. Den hade Inte varit röd och svullen om detta hände för länge sedan. Eller hur. Detta är en akut åkomma (ingen sjukdom) så det här fixar vi!

Tittar man noga på den nagel som har blivit så misshandlad, så är det svåraste att förstå hur så lite pill kan förorsaka så stor skada. Man kan inte tro att nageln växer ut med Beau´s linjer bara för att man rör vid nagelbandet ibland. Om den andra tummen också har ränder så är det en ”sympatireflex”. Inte ovanligt.

Information till nagelterapeuten
Nu kan du demonstrera: Ta pekfingret på din ena hand och gnid med nageln på tummens halvmåne. Visa kunden. Det brukar vara så det sker fast andra möjligheter finns också. En del kunder förnekar att de pillar eller gnider och säger ”nej, så gör jag visst inte!” men då händer det att den personen som står bredvid utbrister ”jo, så gör du visst!” Detta visar att de inte har en aning om att de gör så.

När kunden får reda på varför problemet uppstår så väljer de vilken väg de vill gå. En del blir oerhört engagerade och gör allt för att sluta. Det går nämligen att bli helt besvärsfri!

Innan du kan göra någon behandling måste svullnaden gå ner. Så länge kunden har röda, infekterade, inflammerade nagelband som inte sitter fast vid halvmånen så kan du inte göra en behandling.

Instruktioner till kunden: Köp ett paket bomullsvantar på Apoteket. Ha dem på hela dagarna. Ska du vara i vatten så trä på gummihandskar utanpå. Att duscha på morgonen och tvätta håret måste man ju - men sedan måste tygvantarna på. Du har dem på även vid toalettbesök och därefter åker de i tvätten och du tar på rena vantar. Varning! Skulle du komma på tanken att det är ju mycket enklare att vira ett plåster runt så att du inte kommer åt området, så är det ett enkelt sätt att få svamp. Frisk hud får ju inte svamp, men nu är ju huden runt nageln skadad, och då får man svamp automatiskt med ett fuktigt plåster virat runt en infektion (förhöjd temperatur). Svamp trivs ju med värme, fukt och mörker. Har inte du som läser detta tillgång till en hud-, fot- eller nagelterapeut så kan du bara sluta pilla så växer nagel ut helt slät från dag ett!

Instruktioner till nagelterapeuten: Efter en vecka har svullnaden gått ner och du kan klippa bort flikar som är besvärande. Sitter nagelbandet inte fast så kan du vänta med ytterligare behandlingar.

På Supinator kan du inhandla ett instrument som består av ett metallhantag med en krok i var ända. En tandläkare har något liknande också. Du skrapar bort den gula missfärgningen i fårorna (Beau´s Lines) och lägg en minidroppe lim i fördjupningen. Använd inte aktivator, låt självtorka. När du fyllt alla ojämnheterna så kan du polera upp nageln mycket försiktigt. Nageln får INTE jämnas ut först! Inga fräsar eller filar. Nageln är inte tjockare där du ser en högre nivå, den är jämntjock. Använd hellre en Ridgefiller.

Varför blir det så här? Det kan vara en ofarlig åkomma, en ovana helt enkelt. Som att bita på naglarna. Eller en person som har höga ambitioner, högt satta mål i livet, ångest, intensiv, en person som Nardo Zaias beskriver i boken The Nail in Health and Disease.

Vid återfall rekommenderar jag att man håller undan taggar och fnas genom att göra manikyr , helst SPA manikyr. Forever Living har en creme som heter Aloe Propolis. Du kan höra med din läkare om du kan börja äta fiskolja. Du kan återföra olja till huden, smöööörj! En supermjuk nagelborste är också till stor hjälp. Och så får du köra tygvantarna igen!


<< TILLBAKA
...........................................................................................................................................


 

 

   
...........................................................................................................................................