Kontakta oss gärna om det är något du vill komplettera med, både vad gäller bilder och text!
 
/Margaretha 

 

Seven Secrets to
Properly Curing UV Nail

by Doug Schoon
Chief Scientific Advisor
Creative Nail Design

Sju Hemligheter till UV Naglar som har med härdningen att göra

Det är stor skillnad mellan att “härda” och “härda riktigt” och ofta är det det som gör skillnaden mellan succé och misslyckande. Varför det? Med UV gel kan du härda för mycket, för lite eller felaktigt. Var och en av dessa tre kan innebära att materialet blir mindre hållbart eller att det kan förorsaka allergier. UV (ultraviolett) ljus har använts för att härda konstmaterial i över 25 år. UV lampor borde egentligen heta UVA lampor för de är avsedda att producera UVA ljus, den ofarligare varianten av UV ljus. Detta visste du antagligen redan om du arbetar med dessa behandlingar, men vet du vilken kamp det är för UV ljus att penetrera UV gel? Eller hur vanligt syre i luften kan förorsaka speciella problem för nagelterapeuter som använder UV gel! Mer om detta efter hand som vi utforskar de Sju Hemligheterna.

Första Hemligheten – Ljuset som härdar gel är osynligt för våra ögon.

UVA lampor producerar ljus från den del av spektrat som du inte kan se. En del fåglar och fjärilar kan se UVA från hela spektrat men det kan inte vi. UVA lampor producerar både synligt och osynligt ljus. Det synliga blå ljuset härdar inte UV gel, härdningen sker med osynligt UVA ljus. En vanlig UVA lampa som vi använder har lägre intensitet än solsken. Men de är ändå övertäckta för att skydda ögonen. Kunderna behöver ju aldrig bry sig för deras händer är bara exponerade under en kort stund. UV lampornas långa historia visar att de inte är farliga att använda.

Andra Hemligheten – UVA ljus har en stark påverkan på gelen.

 UVA ljuset absorberas av UV gel så kraftigt att de översta lagren snappar upp den största delen av UVA innan det kan penetrera på djupet. De övre lagren fungerar som en paraply för att skydda de undre lagren vilket gör det svårt för tjocka lager att härda. Detta förklarar varför UV gel härdar mycket bättre när man lägger tunna lager och exponerar över en längre tid. Det förklarar också varför färgade gel är så mycket svårare att härda allt igenom.

Tredje Hemligheten – UVA ljus kan aldrig rå på syre.

Syre i luften förhindrar att UV gel molekyler i de översta lagren länkas samman och bildar de hårdare polymererna, så den delen förblir kladdig och kletig. Under detta hindrande lager där det finns väldigt lite syre kommer UVA gelen att härda och bli en hållbar konstnagel om du nu inte lagt för tjocka lager!

Fjärde Hemligheten – Lampan kan inte bedömas efter hur många watt den avger.

Intensiteten på UVA lampan är mycket viktig för att få en genomhärdning. Intesiteten avgör hur mycket UVA ljus är befintligt för att härda. UV gel kan inte härda allt igenom om intensiteten inte är tillräcklig. Receptet på UV gelen är avgörande för att säkerställa att intensiteten på UVA ljuset och härdningstiden som behövs för att genomhärda är kompatibla. Det är viktigt att komma ihåg att UVA ljusets intensitet är en helt anna sak än wattstyrka. Watt mäter ut hur mycket elektricitet en lampa använder, ju högre watt ju mer elektricitet går det åt. Enbart det! Korrekt härdning har inget med watt att göra. Låt dig inte luras att tro att att watt har något med UV lampans intensitet att göra. Till exempel har en del 27 watt lampor högre intensitet än många 36 watt lampor.

Femte Hemligheten – UV lampor MÅSTE bytas ut regelbundet.

Kom alltid ihåg: lampans watt är alltid detsamma men UVA ljusets intensitet degraderas varje gång du tänder lampan. Efter några månaders användning kanske lampan inte längre genomhärdar konstmaterialet. Hur ofta måste du byta lampa? Vanligtvis efter 2-4 månader av normalt bruk bör alla lamporna bytas ut. Du kan också vilja byta ut dem om du noterar att kundens naglar har ovanligt kort hållbarhet eller om du anar att de inte blir genomhärdade.

Sjätte Hemligheten – Möjligheten finns att UV gelen inte har genomhärdat.

Alla UV gel blir hårda efter att ha härdat 50-55%. Bara för att de är hårda och ser färdiga ut betyder inte det att de har genomhärdat. Konstmaterial som inte härdat tillräckligt kan bli missfärgade, fläckiga, lyfta, gå av och även ge en risk för produktrelaterade allergier. Om en kund besväras av att deras nagelbäddar känns varma flera timmar efter behandlingen eller att det kliar under naglarna eller att du ser tecken på separation mellan nagelbädd och nagelplatta kan detta vara tecken på en begynnande hudallergi. Ohärdat damm och kletiga lager framkallar oftare hudallergier; givetvis måste man undvika båda dessa . Andra synliga tecken på ohärdat material är små luftfickor under konstmaterialet eller att ytan inte är glansig och när det är för lätt att torka bort eller fila bort.

En gång i veckan eller efter behov, gör du försiktigt rent lamporna. Nedsmutsade lampor har en lägre intensitet, speciellt de som fått gel på sig som nu härdat och sitter där som en tjock klump. Lampor som fått gel på sig kan du vända på och använda den andra sidan tills de ska bytas ut.

Sjunde Hemligheten – Man kan härda gel för mycket.

Mer är inte alltid bättre! En UVA lampa med hög intensitet kan överhärda UV gel som är menade för en lampa med lägre intensitet. Om intesiteten på lampan är för hög kan gelen härda för fort och överhettas eller bränna kundens nagelbäddar. All UV gel blir varm och går igenom samma process för att härda. Använd alltid den speciellt utvalda lampa som hör till systemet du valt. Det är inte bara ett marknadsföringstrix, det är baserat på fakta.

Nu vet du skillnaden mellan “härda” och “härda riktigt”. Det har större betydelse än man kunde väntat sig. Om UV gel naglar inte har härdats riktigt kan resultatet bli lyft, krackelering, luftfickor, allergiska reaktioner eller ännu värre. Men dina kunder behöver ju inte oroa sig för du har ju just läst och studerat om de Sju Hemligheterna.
<< TILLBAKA

...........................................................................................................................................