Kontakta oss gärna om det är något du vill komplettera med, både vad gäller bilder och text!
 
/Margaretha 

 

Varför håller konstgjorda naglar från vissa nagelsalonger ibland längre?

Text: Bob Giblett, Iryna Giblett


I nagelindustrins begynnelse i USA på 1970-talet skapades konstgjorda naglar av akrylpulver och akrylvätska, eller mer korrekt av akrylpolymerer och MMA-akrylmonomer. Dessa var samma ingredienser som användes i tandvård, och erbjöd hög hållfasthet men med begränsad eller dålig vidhäftning, vilket betydde att ytan på tand- eller nagelplattan behövde grovas upp med en fil. Detta skapade en yta som produkten kunde fästa sig vid, men filprocessen skadade och tunnade ut nagelplattan - och det är roten till de falska rykten som finns om att nagelprodukter skadar naglarna.

Skador på nagelplattan
Konstgjorda naglar skapade av MMA-monomer har även ett annat problem. De skapar mycket starka naglar som inte har någon flexibilitet. Detta innebar att om en konstgjord nagel fastnar i något material, eller vid en dörrkant, gör kombinationen av dålig flexibilitet, hållfasthet och vidhäftning vid den skadade nagelplattan ofta att nagelplattan slits av från fingret.

Svår att ta bort, mer skada på nagelplattan
Det finns också ett problem vid borttagning. Konstgjorda naglar skapade av MMA-monomer är extremt hårda, nästan som glas. Detta har lett till att vissa salonger erbjuder dem under en mängd olika namn, som till exempel "Porslinsnaglar". Till skillnad från konstgjorda naglar som är skapade med EMA-monomer som på ett säkert sätt kan blötas loss i aceton på 20 minuter, kräver naglar med MMA blötläggning i 1,5 timmar eller längre, under vilken tid de skapar en distinkt, obehaglig lukt.

Så hellre än vänta, använde många salonger en elektrisk fil för att ta bort dessa MMA-akrylnaglar. Eftersom naglarna är så hårda använder de en hög rotationshastighet som genererar värme. I vissa fall orsakar det brännskador på nagelbädden i en halvcirkelform, i branschen kallad "Rings of Fire". Ofta kommer den överdrivna filhastigheten och bristen på kompetens att resultera i ytterligare skador på de redan grovt upprivna och tunna nagelplattorna.

FDA, rekommenderar EMA-monomer
Som en konsekvens rekommenderar Federal Drugs Administration (FDA) i USA, som också är ansvarig för kosmetisk säkerhet, att MMA-monomer inte ska användas på nagelsalonger. Istället rekommenderar FDA en ny typ av produkt som heter EMA-akrylvätska eller EMA-monomer. Dessa skapar mer flexibla konstgjorda naglar som har större vidhäftning. Det betyder att nagelplattan inte längre behöver grovas upp och tunnas, utan bara buffras lätt för att ta bort oljan och glansen från keratinets övre ytskikt och skapa en matt utseende.

Trots allt används MMA-monomer fortfarande av vissa salonger
Tyvärr fortsätter MMA-monomeren att användas, särskilt bland finare salonger, även i Europa. MMA-monomeren kostar 30 % av priset på den moderna EMA-monomeren, men MMA tillåter även nagelsalonger som satsar på snabbhet eftersom de erbjuder en drop-in service, för att skapa en uppsättning naglar som inte kommer att lossna mycket snabbare. Skadorna på nagelplattan är dolda av de konstgjorda naglarna och kan så förbli tills akrylnaglarna äntligen tas bort och avslöjar mycket tunna, mycket skadade nagelplattor. Dessa tar vanligtvis två till tre månader att förnya naturligt. En IBX-behandling kan ge viss styrka och skydd, och ge ett naturligt utseende. Vi rekommenderar inte användning av andra konstgjorda nagelprodukter under denna återhämtningstid.

Vad är den grundläggande kemin bakom akrylnaglar?
När de blandas i rätt mängder skapar dessa ingredienser en pasta som är något tjockare än tandkräm. Denna appliceras på den beredda nagelplattan och formas till rätt form med en pensel. Från det att föremålen blandas, börjar en katalytisk reaktion. Reaktionen alstrar en mild värme som tusentals monomerkedjor bildar för att skapa långa polymerkedjor. Mer avancerade produkter "korslänkar" dessutom för att skapa en stark och flexibel polymermatris, vilket gör att mindre mängd produkt kan användas för att skapa tunna, ljusa och slitstarka naglar. Efter blandningen är produkten 70 % hård efter några minuter, det är svårt att fila. Olika produkter ger långsam, medium eller snabb härdningshastighet - valet beror på nageldesignerns skicklighet med produkten. Studenter börjar med långsamma produkter för att ge sig mer tid att skulptera produkten.

Idén om små kemiska reaktioner som förekommer på dina fingrar kan verka komplicerad. Faktum är att nagelproduktkemi är den mest komplicerade formen av kosmetisk kemi. Dessa speciella plastbeläggningar måste klara av din naturliga nagelböjning vid användning, smällar och krockar, nedsänkt i alla slags vätskor, täckt av hudkrämer och solkräm och även starka livsmedelsingredienser som currypasta!

Moderna nagelprodukter skadar inte naglarna, dålig utbildning gör det
Moderna nagelprodukter innehåller inte längre syror för att förbättra vidhäftningen. Istället binder smart kemi nagelbeläggningarna till naglarnas keratin genom en slags kraftfältsattraktion, som liknar magnetism. Det innebär att om nagelprodukterna tillämpas korrekt av en skicklig och utbildad nagelskulptör, kommer det inte att skada de naturliga naglarna mer än du skulle skada dem genom att förpacka dem i plastfilm.

Hitta en bra, säker nagelsalong
Så om du bryr sig om dina naglar, ta dig tid att hitta en välutbildad nagelsalong som har höga hygienstandarder och använder nagelprodukter som tillverkas i USA eller Europa, av ett väl respekterat företag. Du bör aldrig uppleva smärta på grund av artificiella naglar, och salongerna ska inte använda nagelfilar eller filhuvuden i elektriska filer utan att rengöra (desinficera) dessa mellan kunderna för att undvika korsinfektion. Helst bör salongen använda engångsfilar, eller endast använda en nagelfil som är avsedd för dig och som desinficeras mellan besöken.

Det bör inte finnas någon kemisk lukt, även om det inte är ett rättsligt krav är det starkt rekommenderat att alla nagelsalonger installerar professionella luftventilationssystem eller återvinningsfilter för damm/rök för att skydda medarbetarnas hälsa och göra miljön mer bekväm för kunderna.

Be om att se deras utbildningsintyg och gör lite efterforskning på internet om tillverkaren eller nagelskolan som gav detta. Tyvärr finns falska certifikat och det finns inget lagligt krav på att nagelsalongsmedarbetare ska ha utbildning.


..............................................................................................................................................

AUTHORS

Bob Giblett is the CEO of Iryna Giblett AB, a Swedish developer and manufacturer of professional nail products with offices in Stockholm, Germany and Ukraine. Since 2009, the company has educated more than 4000 NT in six countries, while the competition team led by Iryna has won more than 100 medals in the USA, UK and Russia. The company website is www.irynagiblett.se

Iryna Giblett is a qualified Chemist and Biologist, who found her passion for nails in 1997 while working in a government environmental hygiene laboratory. She introduced Russian nail art to Sweden in 2007 and through more than 70 published articles and international classes, helped to popularise the techniques in Europe and the USA. Iryna has enjoyed judging competitions in the USA, UK, Germany and Russia, and is happy to be first Ukrainian to win competition medals in the USA, and in three different nail art categories: hand painted nail art, mixed-media and fantasy.

<< TILLBAKA

...........................................................................................................................................