Kontakta oss gärna om det är något du vill komplettera med, både vad gäller bilder och text!
 
/Margaretha 

 

MAGIN I NAGELPLATTAN
De dolda farorna bakom den "ryska manikyren"

Text: Vitaly Solomonov, International nail judge, dermatologist/ cosmetic chemist & CEO at Cleanestiq Labs LLC, USA

Artikeln publicerades först i Scratch magazine, january 2018

Translation: Iryna Giblett AB
 

"Ska man vara fin får man lida pin" är ett välkänt citat från Voltaires pjäs, La Bégueule (Tiggaren). Detta manifesterar hur kvinnor ofta är redo att offra allt för estetisk perfektion.

Den "ryska manikyren", en variant av snabb mikrodermabrasion med e-partiklar, ses som en effektiv samtida metod för att avlägsna oönskad levande hud som en del av förberedelserna inför en nagelbehandling. Den anses minska behovet av klipping, borttagning och träpinnar. Det finns emellertid många problem med metoden.

Uppriktigt sagt, bör man inte ta bort levande hud runt nagelplattan alls, förutom i fall där överskjutande hud eller böjda naglar kan bli en infektionskälla. Denna hud är ett säkert och starkt skydd mot den känsliga och bräckliga strukturen i nagelplattan, som är det enda lagret av växande celler. Dess funktion är att producera keratin, huvudämnet i nageln. Nagelplattan är så känslig att temperaturfaktorer, till och med obetydligt tryck, smärre skador och hudskador leder till inflammation och kan påverka bildandet av det normala friska keratinet. Det finns även gott om inre faktorer, såsom hälsa och hudsjukdomar, som kan påverka processen, däribland diabetes, psoriasis och lungsjukdomar för att nämna några. Resultatet av den negativa syntesen av nagelkeratin syns alltid när nageln sedan växer - förändringar i form, struktur, textur, färg eller till och med lossning från nagelbädden (onycholys) är alla symtom på detta. Den sorgliga nyheten är att de alla är oförutsägbara men kan ses omedelbart eller månader efter kemisk, biologisk eller mekanisk traumatisering av nageln. Allt vi ser på våra naglar är resultatet av nagelns funktion. Faktum är att när vi pratar naglar bör vi överväga nagelplattan.

För två år sedan avslutade mitt team en studie av mer än 300 fall av frivilliga som regelbundet genomförde manikyr med hjälp av denna teknik. Studien pågick i 38 månader och vi kom till chockerande resultat. Vi fann att 91 % av de frivilliga lidit av symptom på en skadad nagelplatta eller nagelbädd. Symtomen inkluderade alla tecken på nageldystrofi, från splittring, horisontella åsar och långsam nageltillväxt till smärtsam neuropati och hög känslighet. Mindre än 9 % av fallen bedömdes som säkra och "framgångsrika". Det upptäcktes också att smittsam inflammation är en vanlig åkomma bland kunder som har ett kompromissat immunsystem, diabetes etc. Denna typ av inflammation uppträder även när manikyren utförs med steriliserade redskap. Mikroskopiska sprickor i huden som uppkommer under denna typ av manikyr insemineras med mikroflora under några timmar efter proceduren. Efter analysen drog vi slutsatsen att risken för att använda denna teknik inkluderar:
• Vibrationer - Även omärkbar vibration skadar celler och inducerar det lokala immunsvaret.
• Traumatisering - Skador, överfyllning eller osynliga (för blotta ögat) mikroskador även när en nageltekniker är säker på att hans/hennes teknik är kontrollerad.

Allt sammantaget inducerar dessa två problem akut eller kronisk inflammation och ett syndrom av repetitivt trauma, vilket leder till nageldystrofi. Menade jag "inflammation"? Ja, det var inte ett figurativt uttryck. Vi har vant oss att tro att inflammation är något obehagligt, smärtsamt och relaterat till infektion. Men i sig själv är inflammation inte en synonym till infektion, utan en del av det mänskliga immunsvaret och den skyddande reaktionen. Det sker varje gång levande celler (ibland döda) är skadade. Den skadade cellen släpper ut en larmsignal i form av speciella molekyler, cytokiner, som ger immuncellerna en signal om att de ska ta sig med blodflödet till den plats där organismen har skadats.


Tillsammans med den lokala immuncellen börjar de sedan en riktig kamp mot de fysiska, kemiska agenterna eller mikroorganismerna. Normalt leder inflammation till läkning och förnyelse av vävnaden. Emellertid kan inflammation sluta med antingen ett positivt eller negativt resultat. Positiva effekter som används i många kosmetiska procedurer, från kemisk peeling till pedikyr, initierar denna reaktion för att förnya huden. Negativa resultat innefattar ineffektiv inflammation när till exempel mikroorganismer vinner slaget eller när processen förvandlas till långvarig eller kronisk inflammation, när cytokiner och toxiner kontinuerligt påverkar normal vävnad, vilket förhindrar vävnadsreparation. Akut inflammation är vanligtvis en kortvarig reaktion åtföljd av rodnad, klåda, svullnad och smärta medan kronisk inflammation kan vara osynlig i början men följs av deformitet av organen eller vävnaderna som endast går att observera över tid. Så är fallet med den "ryska manikyren", då konstant repetitiv traumatisering leder till kronisk lokal inflammation i nagelplattan, nagelbädden och omgivande hud. Detta repetitiva trauma orsakar kronisk inflammation och tillåter inte fysiologisk vävnadsåtervinning. Hudens omsättningscykel är cirka 30-35 dagar, men manikyren kan utföras oftare. Det är inte konstigt att denna teknik direkt leder till olika nagelsymtom och oönskade förhållanden. Många blir dessutom inte tydliga förrän månader efter en enda behandling.

De konstanta mekaniska attackerna som utförs på de övre skikten av nagelplattan överför med cytokinernas kemiska språk alarmmeddelanden till underliggande celler i nagelplattan för att aktivera immunsvaret. Följaktligen innebär den frekventa aktiveringen av det lokala immunsystemet kronisk inflammation, som i sin tur påverkar cellerna i nagelplattan.

En djup förståelse för processerna i levande hud hjälper oss att utveckla korrekta tekniker för alla typer av manikyrsystem. Dessa kräver speciell kunskap, träning och förståelse för vad som händer med huden och naglarna under attacker från de vibrerande, skarpa bitarna på e-filar. Tyvärr har vi inte hittat något säkert läge för denna teknik. E-filar är fantastiska verktyg, så låt oss använda dem för viktiga yrken, inte manikyr, där de i otränade händer rent av kan vara farliga. Kunskap och avancerad utbildning är enda sättet att göra denna tjänst helt säker. Låt oss argumentera med Voltaire och bevisa det för våra kunder - skönhet kan vara smärtfri.
<< TILLBAKA

...........................................................................................................................................