Den första döva

nagelterapeuten i Sverige

Text och Foto: Susanne Jonsson  

Min bakgrund
Jag heter Susanne Jonsson men har alltid kallat mej Sanna hela mitt liv och är 42 år gammal.
Jag föddes på Gotland och blev döv vid 6 månaders ålder på grund av att min mamma fick röda hund när hon väntade mej.
Min familj bor kvar på Gotland och jag brukar åka dit 2 ggr om året (påsk, sommar)
Jag har gått på Manillaskolan för döva och hörselskadade i Stockholm och gått på Gymnasiet för döva och hörselskadade i Örebro.
Jag har två barn som heter Emmy, snart 21 år och Fanny, snart 15 år gammal från tidigare förhållande, 3 hundar (blandras, Willy, 8½ år, Engelsk Cocker spaniel , Milla, 7 år och Chihuahua, Lady , 2½ år) och bor i lägenhet i Stockholm med min man Tony.
Mina intressen är Naglar, Resor, Tattoo, Hojåkning med min man och matlagning och dryck.

Vad har du gjort innan?
Har utbildning på Barn- och Ungdomslinjen och Elevassistent med 5% pedagogik. Har jobbat på förskolan Kattungen för döva och hörselskadade barn i Örebro.
Har även jobbat med gruppboende för dövblinda och utvecklingsstörda döva och hörselskadade mellan 13-50 år med olika behov av stöd och på två behandlingshem för ungdomar, döva och hörselskadade killar och tjejer på Mogård i Finspång.
Har varit konsulent med försäljning av Partylite..
Gick på utbildning till Nagelterapeut Gele och Manikyr hos Nail and Beauty Company of Scandinavia i Farsta (okt-dec 2010) och gjorde provet i Manikyr som blev godkänt dec 2010 och fick omprov Gele och blev godkänd i april 2011.
Är återförsäljare för Alpnaering och jobbar fortfarande med den en gång i månaden. Homeparty hos mig.
Har jobbat på cafe som köksbiträde i Stockholm

Hur hittade du jobbet?
Från början var jag intresserad att ha nagelförlängning på mig själv. Jag gick hos en nagelterapeutelev som kan teckenspråk. Jag gick till henne flera ggr och jag tittade mycket på hur hon jobbar med gele och då börjar jag intressera mig för det och så jag tänker varför inte? Jag kan jobba som nagelterapeut. Att det inte finns nån döv som jobbar med det i området har jag kollat. Och jag har forskat mycket i data vilka utbildningar det finns i Stockholm tills jag hittade utbildningen på Nail and Beauty Company of Scandinavia som passade mej.
Har provat att arbeta hemma men det funkar inte så bra så jag bestämde mig för att öppna eget företag. Jag startade eget företag 1 maj 2012 och hyr en liten lokalen på Kammakargatan 68 och har nu öppnat salongen Sanna´s Nagelbar i maj och arbetar med Gele, Gelpolish och manikyr… Att jag är stolt över min kompetens som diplomerad nagelterapeut att vara döv och den första! Därför att jag är bra på praktisk arbete och duktig på det ! Jag kommer att utöka verksamheten med olika kurser och att få certifikat inom skönhetsvård. Vill även utöka produktsortimentet.

Hur marknadsför du dig?
Att visa att jag finns!! Har haft en intervju i en dövtiding och teckentydaren och Facebook och visitkort och hemsidan och ska gå på de Dövas Dag Utställningen i september. På mitt bord kommer det att finnas plats för att göra behandlingen på plats. Teckennyheter ska filma mig och mitt företag snart....
Jag tänker besöka de dövas förening, kan även göra ”hembesök" och olika evenemang och gå på mässor m.m..

Hur bokar du kund/tekniken?
Inget är omöjligt!! Dagens teknik är superbra! Jag använder bokningssystem som kunder kan boka direkt via hemsidan och jag uppdaterar hemsidan. Även SMS och mail också…
Jag har även bildtelefon som kan ringa till tolkcentralen och om kunden vill prata med mej så kan jag ta fram tolk via bildtelefon. Numera finns bra möjligheter till kontakter, att använda olika sätt, t.ex. SMS, skriva papper, kroppspråk m.m.

Det är ingen skillnad mellan döv och hörande när man har eget företag. Bara annorlunda sätt att kommunicera på; teckenspråk och kroppsspråk eller skriva papper, inga problem. Min kundgrupp är döva och hörande som kan teckenspråk och hörande som inte kan teckenspråk.

Vill berätta att det finns en döv kvinna som är hudterapeut och har egen salongen i Stockholm. Hon har haft salongen i 9 år nu…Susanne Jonsson, vaskinde4@hotmail.com,
hemsidan: www.sannasnagelbar.com
<< TILLBAKA

...........................................................................................................................................